Logo

Onežimo svet.

Jasa

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Goethe

Kaj se dogaja?

Poučno zabavni dogodek: KAKO DO TELESNE IN DUŠEVNE STABILNOSTI, 22.4.2022 ob 18h

Vabljeni na poučno-zabavni dogodek
 
KAKO DO TELESNE IN DUŠEVNE STABILNOSTI
 
Petek, 22. aprila, ob 18. uri, Bodifit Caffe, Na Poljanah 20 (Studenci)
 
Druženje bo prijetno in koristno. Urednica oddaj o rekreaciji RTV Slovenija Uršula Majcen, športni psiholog prof. dr. Matej Tušak in nevrolog prof. dr. Erih Tetičkovič bodo v sproščenem pogovoru iskali odgovore na življenjska vprašanja: kako zagotavljati uglašeno delovanje vseh delov telesa in zaželeno pojavnost, ohranjati duševno stabilnost in delovne zmožnosti, krepiti voljo do življenja.
 
Izhodišče za pogovor sta knjigi Vsi smo lahko lepi (namenjena otrokom, dragocena za vse generacije; rokopis je ovrednotil prof. dr. Matej Tušak) in Človek o psu – pes o človeku (vsebuje med drugim najcelovitejši prikaz terapevtskih zmožnosti psa; soavtor je prof. dr. Erih Tetičkovič).
 
Dogodek organizirata Društvo Jasa (nevladna organizacija, ki pripravlja posebej koristne knjige) in BODIFIT društvo (najceloviteje se ukvarja s telesno kulturo človeka). Estetsko doživetje bodo okrepili glasbeni odlomki Ota Vrhovnika, mednarodno priznanega saksofonista, zaslužnega profesorja Univerze za glasbo na Dunaju.
 
Spomnili se bomo tudi na Svetovni dan knjige – obiskovalci bodo obdarjeni s primerno knjigo: Zgodba o knjigi (omogočila Zavarovalnica Grawe).
 
Po prijetnem dogodku bomo bolje opremljeni za življenje.
 
Prosimo, da svojo udeležbo prijavite na tel. 031 222 862 ali e-naslov studenci@bodifit.net 

Romantično doživetje v Bodifit kavarni

Bodifit poznamo kot imenitni rekreacijski center – Marko nam že dolga leta pomaga zdravo živeti in ohranjati lepo telo. Tokrat pa smo skupaj - Bodifit in Jasa - pričarali romantični večer pariške kavarne 19. stoletja.

 

V kavarniškem prostoru, ob dobrem vinu, smo brali odlomke iz naših knjig Vsi smo lahko lepi in Človek o psu – pes o človeku, po tem pa o prebranem razpravljali. Prof. dr. Erih Tetičkovič (doktor medicine in nevrolog) in prof. dr. Matej Tušak (športni psiholog) sta nam pomagala celoviteje ozavestiti pomen skrbi za vse dele telesa in razumeti življenje kot del lepega krogotoka narave (to nas uči knjiga Vsi smo lahko lepi).

 

Po tem sta nam osvetlila vse koristnosti druženja človeka in psa in neslutene terapevtske zmožnosti najboljšega človekovega prijatelja.

 

Odlomke je doživeto brala dolgoletna radijska novinarka in zagovornica zdravega življenja Uršula Majcen, ki je tudi uglašala ta umetniško-zabavni dogodek. Poučno branje in razpravo pa je maestralno žlahtnil naš saksofonist evropskega slovesa Oto Vrhovnik.

 

Tako smo v vzdušju odšumelih časov preživeli čudežen večer. 

 

(Fotografije je posnela Anita Mitendorfer.)

Slikanica Moj svet zapušča sledi tudi v Skandinaviji

V izobraževalnih izmenjavah Erasmus + se izmenja veliko dobrih idej in praks. Spodbudijo se koristna sodelovanj. Tako je bilo tudi ob našem obisku na delovnem mestu v VUC Roskilde, Danska (šola za izobraževanje odraslih).

 

Predstavnikom šole smo predstavili naše knjige iz zbirke Onežimo svet, ki so priljubljeni učni pripomočki slovenskih učiteljev. Knjiga slikanica Moj svet http://www.onezimosvet.si/knjige/moj-svet, ki spodbuja kreativno mišljenje z bogatim slikovnim gradivom, je takoj pritegnila pozornost.

In je postala motivacijski delček projekta Moja Nordijska Identiteta, v katerem sodelujejo šole iz Skandinavskih držav (https://my-nordic-identity.webnode.se/). Migranti, ki se učijo skandinavskih jezikov, so podobno kot v slikanici Moj svet, naredili kolaže fotografij iz svojega vsakdanjega življenja in jih poimenovali. S takim ustvarjalnim učenjem je njihovo usvajanje novega jezika bolj učinkovito in zabavno.

25 let društva Jasa: "S knjigo se lažje povzpnemo na goro" (Večer v nedeljo, 22. avgusta 2021)

REDKO JAVNO PRIZNANJE
 
Da bi nevladni organizaciji časopis namenil naslovnico in tri strani znotraj – je edini primer v samostojni Sloveniji. To je posebno priznanje in tega smo v Jasi seveda vsi veseli.
 
Za veselje pa je še nek razlog. Še višji. Da je v času vseobsegajoče komercializacije in tabloidizacije družbe, ko so vse svetosti naprodaj, namenil časopis največ pozornosti knjigi, poslanstvu dobre knjige in prostovoljnem delu. Da so v javnih občilih še ljudje, ki skušajo vnašati smisel v nesmisel, ki nas obdaja, je zdravilno spoznanje. Hkrati je opogumljajoče, da bodo prebivalci Slovenije (v tem primeru predvsem Štajerci) posegali po Večeru v nedeljo (že danes, petek, je na prodajnih mestih), čeprav je na naslovnici knjiga in neka prostovoljka, ne pa pop-zvezda.
Priznanje torej predvsem etično vitalni slovenski družbi, uredništvu Večera v nedeljo, po tem smo mi v Jasi.
 
Še je torej nekaj prostora za večne vrednote, še je nekaj možnosti za osmišljanje življenja.
 

Erasmus+ izobraževanje The 4 C's v Dublinu (2.-7.8.2021)

Projekt Na jasi modrosti se je nadaljeval v Dublinu. Predsednica Jase mag. Mateja Jamnik je v Europass Teacher Academy opravila tečaj The 4 C's, Creativity, Critical thinking, Communication and Collaboration.

 

V skupini desetih učiteljev iz vse Evrope so premišljali o sodobnih pristopih k izobraževanju, uporabljajoč štiri mentalne zmožnosti: kreativnost, kritično mišljenje, komunikacijo ter konstruktivno sodelovanje.

 

Seveda, takšna šola bi bila velika pridobitev za učence. Ampak država se je od nekdaj otepa, saj so misleči državljani praviloma moteči. Obupati pa vseeno ne smemo, treba je iskati nove poti.

Tako je Mateja Jamnik sodelujočim učiteljem predstavila model »filozofske šole«, kjer bi bila filozofija obvezni predmet od vrtca naprej. Otroci bi lahko neprestano spraševali zakaj, sami iskali odgovore ter se jih učili zagovarjati. Zaradi tega bi se nehali bati težkih vprašanj in problemov. To bi zagotovo precej spremenilo učenje in šole. Hkrati pa privedlo k bolj ozaveščenemu prebivalstvu.

 

Predstavila je tudi projekt Kakšno Slovenijo si želim, kjer mladi naslavljajo pereča vprašanja odraslim ter sami predlagajo svoje rešitve za boljšo organiziranje družbe. To pa s pomočjo branja dobrih knjig ter odzivanjem na prebrano z lastnimi pisnimi in slikovnimi prispevki (v projektu je izšla tudi istoimenska knjiga otroških in mladinskih prispevkov; več o njej tukaj).   

Jasa v Beogradu (16.-19.7.2021)

Tudi v Beogradu smo bili ustvarjalni in spodbudni v teh dneh (16. do 19. julija). Sodelujoč v projektu Erasmus+, izvajamo številne smiselne aktivnosti pod nazivom Na jasi modrosti. Sodelovanje smo razširili na Srbijo – z njihovim zelo agilnim Udruženjem karikaturista FECO (vodi ga v Evropi priznani karikaturist Jugoslav Vlahović) smo organizirali ustvarjalno delavnico Kakvu Evropu (ne)želim (Srbija se namreč pripravlja za vstop v EU), postavitev razstave in okroglo mizo na isto temo.

 

Udeležencem delavnice (številni karikaturisti različnih generacij) so predavali mag. Mateja Jamnik, filozofinja, karikaturist Jugoslav Vlahović, pisatelj Anej Sam in mag. Darko Ferčej.

Karikature, ki so nastale ob branju knjige našega avtorja Aneja Sama Poziv čovjek (Poklic človek), so bile sijajna snov za razstavo Kakšno Evropo si (ne)želim in okroglo mizo z istim naslovom. V tvorni in polemični razpravi so sodelovali pisatelj Anej Sam, karikaturist Jugoslav Vlahović, prestižna srbska intelektualka prof. dr. Danica Popović in angažirani intelektualec Ljubomir Kljakić. Strastno razpravo je spretno uglašal radijski voditelj Miodrag Stošić.

 

Sugestivnost in šarm razstave, večplastnost in modrost razprave ter plemenitilna moč celovitega dogodka, zagotavljajo krepčilno spoznanje: še ena dobro opravljena naloga. Razmislili bomo o preselitvi razstave in ponovitvi razprave v Sloveniji.  

Le pamet in srce porajata dobro knjigo (18.-24.6.2021)

Med knjigami 28 slovenskih založnikov prisotnih na festivalu Slovenski dnevi knjige v Mariboru, so obiskovalci spoznavali tudi našo zbirko Onežimo svet. Ob listanju knjige na stojnici, smo obiskovalcem zagotovili tudi imeniten triurni literarno-glasbeni program. Poudarek je bil na lepoti in koristnosti druženja človeka in psa. Zato smo posebej predstavili knjigi Najboljši človekov in pasji prijatelj (avtorja: Erih Tetičkovič in Mojca Recek) ter Človek o psu – pes o človeku (skupina avtorjev).

Ob omenjenih avtorjih sta v pogovoru sodelovala predsednica Jase mag. Mateja Jamnik in znana mariborska živalovarstvenica Simona Vodopivec. Ob zanimivem in streznitvenem pogovoru smo zagotovili glasbo, ki vzvalovi najgloblja čustva. Svetovno znani saksofonist Oto Vrhovnik (dobro ga pozna tudi najbolj izbirčna dunajska glasbena publika), kitaristka in pevka Dunja Vrhovnik ter legendarni mariborski Oldies Dixie band so prispevali k celovitem doživetju številnih prisotnih. Redek dogodek – posrečeno prežemanje onežujočega besednega in glasbenega izraza – ki v poslušalcu sproža močne plemenitilne procese. Potek je šarmantno uglašala igralka Alenka Tetičkovič.

V pogovoru so bila odprta številna koristna vprašanja. Vsekakor je koristno slišati, da nam pes lahko veliko pomaga pri ohranjanju vezi z naravo, krepitvi etične vitalnosti ter kot zdravnik in terapevt, tudi psihoterapevt (vse to seveda pod pogojem, da ga ne počlovečimo). Tudi k občutku življenjske samouresničitve 

posameznika lahko prispeva pes (iz zavetišča ali s ceste), ki se ob nas veseli življenja, bil pa je obsojen na hude preizkušnje ali umiranje na obroke. Nemirno vest, ki je lahko moreča, bo prej ali slej povzročila brezdušna komercializacija in brutalno trpinčenje psov.

Tudi druge naše knjige so obiskovalci doživeli kot knjige z dušo, živa bitja torej. Številni so nam dali vedeti, da so naše knjige nekaj posebnega. To je razložljivo. Če založnik razume bistvo knjige, sodeluje z avtorji, ki razumejo bistvo življenja. In se porodi knjiga, ki pomaga bralcu do življenjske samouresničitve.

Ob tem dogodku pa smo se prepričali, da je lahko tudi zabava več od glasbe, ki le spodbuja ritmične gibe. Lahko zagotavlja močna doživetja, spodbujajoč procese plemenitenja našega bitja. In smo velikokrat slišali, da je naša triurna predstavitev najcelovitejši in čustveno najmočnejši del sedemdnevnega dogajanja.

Prva naloga slehernega posameznika je roditi sebe kot dobrega človeka – približno tako je zapisal naš avtor Anej Sam v knjigi Poklic človek. Naša prisotnost na festivalu Slovenski dnevi knjige je še ena potrditev, da je prava umetnost najzanesljivejše orodje za doseganje tega cilja

Čustveno na knjižnem sejmu

Tri ure prvega dneva sejma (18. 6. 2021) – 14 do 17 ure – je organizator zaupal Društvu Jasa.

 

Zabavno, poučno in čustveno bo. Oblikovali smo lep mozaik – zanimivi in koristni pogovori, branje  odlomkov, ki božajo dušo, glasba, ki vzvalovi plemenita čustva.

 

Predstavili bomo našo že kultno knjižno zbirko Onežimo svet. Posebej se bomo posvetili čudežnem prežemanju človeka in psa. Torej bomo posebej osvetlili knjigi Človek o psu – pes o človeku in Najboljši človekov in pasji prijatelj. Na odru bodo: predsednica Jase mag. Mateja Jamnik, avtorja knjige Najboljši človekov in pasji prijatelj Erih Tetičkovič in Mojca Recek, ter že legendarna živalovarstvenica Simona Vodopivec. Vsake nekaj časa nam bodo čustva poživili najboljši glasbeniki: Oto Vrhovnik, mednarodno priznani saksofonist, koroška pevka in kitaristka Dunja ter legendarni Oldies Dixie band Maribor.

 

Večplastne vsebine bo uglašala igralka Alenka Tetičkovič.

 

Vse dneve sejma pa nam bo mežikala stojnica Jase s knjižno zbirko Onežimo svet.

 

Krepčilna bodo ta srečanja.

 

Veselimo se druženja z vami!