Logo

Onežimo svet.

Jasa

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Goethe

Kaj se dogaja?

Jasa v Beogradu (16.7.-19.7.2021)

Tudi v Beogradu smo bili ustvarjalni in spodbudni v teh dneh (16. do 19. julija). Sodelujoč v projektu Erasmus+, izvajamo številne smiselne aktivnosti pod nazivom Na jasi modrosti. Sodelovanje smo razširili na Srbijo – z njihovim zelo agilnim Udruženjem karikaturista FECO (vodi ga v Evropi priznani karikaturist Jugoslav Vlahović) smo organizirali ustvarjalno delavnico Kakvu Evropu (ne)želim (Srbija se namreč pripravlja za vstop v EU), postavitev razstave in okroglo mizo na isto temo.

 

Udeležencem delavnice (številni karikaturisti različnih generacij) so predavali mag. Mateja Jamnik, filozofinja, karikaturist Jugoslav Vlahović, pisatelj Anej Sam in mag. Darko Ferčej.

Karikature, ki so nastale ob branju knjige našega avtorja Aneja Sama Poziv čovjek (Poklic človek), so bile sijajna snov za razstavo Kakšno Evropo si (ne)želim in okroglo mizo z istim naslovom. V tvorni in polemični razpravi so sodelovali pisatelj Anej Sam, karikaturist Jugoslav Vlahović, prestižna srbska intelektualka prof. dr. Danica Popović in angažirani intelektualec Ljubomir Kljakić. Strastno razpravo je spretno uglašal radijski voditelj Miodrag Stošić.

 

Sugestivnost in šarm razstave, večplastnost in modrost razprave ter plemenitilna moč celovitega dogodka, zagotavljajo krepčilno spoznanje: še ena dobro opravljena naloga. Razmislili bomo o preselitvi razstave in ponovitvi razprave v Sloveniji.  

Le pamet in srce porajata dobro knjigo (18.-24.6.) 

Med knjigami 28 slovenskih založnikov prisotnih na festivalu Slovenski dnevi knjige v Mariboru, so obiskovalci spoznavali tudi našo zbirko Onežimo svet. Ob listanju knjige na stojnici, smo obiskovalcem zagotovili tudi imeniten triurni literarno-glasbeni program. Poudarek je bil na lepoti in koristnosti druženja človeka in psa. Zato smo posebej predstavili knjigi Najboljši človekov in pasji prijatelj (avtorja: Erih Tetičkovič in Mojca Recek) ter Človek o psu – pes o človeku (skupina avtorjev).

Ob omenjenih avtorjih sta v pogovoru sodelovala predsednica Jase mag. Mateja Jamnik in znana mariborska živalovarstvenica Simona Vodopivec. Ob zanimivem in streznitvenem pogovoru smo zagotovili glasbo, ki vzvalovi najgloblja čustva. Svetovno znani saksofonist Oto Vrhovnik (dobro ga pozna tudi najbolj izbirčna dunajska glasbena publika), kitaristka in pevka Dunja Vrhovnik ter legendarni mariborski Oldies Dixie band so prispevali k celovitem doživetju številnih prisotnih. Redek dogodek – posrečeno prežemanje onežujočega besednega in glasbenega izraza – ki v poslušalcu sproža močne plemenitilne procese. Potek je šarmantno uglašala igralka Alenka Tetičkovič.

V pogovoru so bila odprta številna koristna vprašanja. Vsekakor je koristno slišati, da nam pes lahko veliko pomaga pri ohranjanju vezi z naravo, krepitvi etične vitalnosti ter kot zdravnik in terapevt, tudi psihoterapevt (vse to seveda pod pogojem, da ga ne počlovečimo). Tudi k občutku življenjske samouresničitve 

posameznika lahko prispeva pes (iz zavetišča ali s ceste), ki se ob nas veseli življenja, bil pa je obsojen na hude preizkušnje ali umiranje na obroke. Nemirno vest, ki je lahko moreča, bo prej ali slej povzročila brezdušna komercializacija in brutalno trpinčenje psov.

Tudi druge naše knjige so obiskovalci doživeli kot knjige z dušo, živa bitja torej. Številni so nam dali vedeti, da so naše knjige nekaj posebnega. To je razložljivo. Če založnik razume bistvo knjige, sodeluje z avtorji, ki razumejo bistvo življenja. In se porodi knjiga, ki pomaga bralcu do življenjske samouresničitve.

Ob tem dogodku pa smo se prepričali, da je lahko tudi zabava več od glasbe, ki le spodbuja ritmične gibe. Lahko zagotavlja močna doživetja, spodbujajoč procese plemenitenja našega bitja. In smo velikokrat slišali, da je naša triurna predstavitev najcelovitejši in čustveno najmočnejši del sedemdnevnega dogajanja.

Prva naloga slehernega posameznika je roditi sebe kot dobrega človeka – približno tako je zapisal naš avtor Anej Sam v knjigi Poklic človek. Naša prisotnost na festivalu Slovenski dnevi knjige je še ena potrditev, da je prava umetnost najzanesljivejše orodje za doseganje tega cilja

Čustveno na knjižnem sejmu

Tri ure prvega dneva sejma (18. 6. 2021) – 14 do 17 ure – je organizator zaupal Društvu Jasa.

 

Zabavno, poučno in čustveno bo. Oblikovali smo lep mozaik – zanimivi in koristni pogovori, branje  odlomkov, ki božajo dušo, glasba, ki vzvalovi plemenita čustva.

 

Predstavili bomo našo že kultno knjižno zbirko Onežimo svet. Posebej se bomo posvetili čudežnem prežemanju človeka in psa. Torej bomo posebej osvetlili knjigi Človek o psu – pes o človeku in Najboljši človekov in pasji prijatelj. Na odru bodo: predsednica Jase mag. Mateja Jamnik, avtorja knjige Najboljši človekov in pasji prijatelj Erih Tetičkovič in Mojca Recek, ter že legendarna živalovarstvenica Simona Vodopivec. Vsake nekaj časa nam bodo čustva poživili najboljši glasbeniki: Oto Vrhovnik, mednarodno priznani saksofonist, koroška pevka in kitaristka Dunja ter legendarni Oldies Dixie band Maribor.

 

Večplastne vsebine bo uglašala igralka Alenka Tetičkovič.

 

Vse dneve sejma pa nam bo mežikala stojnica Jase s knjižno zbirko Onežimo svet.

 

Krepčilna bodo ta srečanja.

 

Veselimo se druženja z vami!