Logo

Onežimo svet.

Jasa

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Goethe

Kaj se dogaja?

Skrb za otroke, takšna in drugačna (21.11.2022)

Prava skrb za otroke je trajna, kot so trajni razlogi za njo: nevzgojeni vzgojitelji, nasilje v družini, revščina, vojne, različne oblike zlorab otrok … Prav je, da so določeni dnevi v letu, s katerimi posebej opozarjamo odrasle na stanja in pojave, zaradi katerih otroci trpijo. Slabo je, če tega ne počnemo vsak dan. Kajti včeraj je 40 000 otrok do petega leta starosti umrlo zaradi lakote. Tudi danes bodo. In jutri. To je žalostno povprečje že skoraj pol stoletja. Tudi druge boleče krivice so se zgodile včeraj, bodo danes in jutri. Nekatere strašnosti se poglabljajo in množijo, nove nastajajo. Zato skrb za otroke mora biti stalnica, oblike skrbi pa življenjske.

 

V ponedeljek, 21. tega meseca smo vse prvošolčke na območju Mestne občine Kranj (607 jih je) obdarili s knjigo-slikanico pisateljice Neže Maurer in slikarke Maje Šubic Ti si moje srce. Ob izročitvi knjige je bilo otrokom povedano, da je 20. november (letos je bil v nedeljo) Svetovni dan otrokovih pravic (leta 1959 je UNICEF – Sklad Združenih narodov za otroke sprejel Deklaracijo o otrokovih pravicah; za Slovenijo je stopila v veljavo s 25. junijem 1991). Povedano jim je bilo torej, da se vsi narodi sveta strinjajo v enem: otrokom moramo zagotoviti pogoje za zdravo odraščanje in celovit telesni in duhovni razvoj. S tem spoznanjem otroci lažje dojemajo krivice, ki se jim godijo.

 

DOBRA KNJIGA – TRAJNO OPRIJEMALIŠČE

 

Zakaj knjiga, ne pa kakšna druga oblika skrbi za otroke? Pojasnjuje mag. Mateja Jamnik, predsednica Jase. »Knjiga,  ker je treba biti človek! Če bi nam šlo le za zagotavljanje naklonjenosti javnosti in navidezno krepitev statusa, bi otrokom zagotovili kakšno lutkovno predstavo, ki je lahko koristna, ni pa trajna življenjska popotnica. Lahko bi jim poslali kakšno klovneso, kateri bi se pol ure smejali, potem pa – še globlja praznina. S knjigo, pravo knjigo je drugače. Sporočilo avtorja, ki doživlja vse odtenke življenja in obvlada besednjak otroka – med redkimi je tudi Neža Mauer – pomaga že triletnemu otroku, da pravilno stopa v 'širni svet'. Hkrati pa ta sporočila vsebujejo globino, ki zdrami odrasle. Gre torej za knjigo – in takšne so vse, sicer redke stvaritve za otroke pravih avtorjev – ki je otroku zanesljivi kažipot, oporna točka na življenjski poti za odraslost. Kadarkoli se zgodi zamegljenost resničnosti, stiska, občutek brezizhoda, je zraven prijateljica, ki lahko osvetli življenjsko stezo. To je izkušnja četrt stoletja delovanja Jase. Zato smo osredinjeni na pripravljanje posebej koristnih knjig in izvajanje različnih  izobraževalno-ustvarjalnih aktivnosti, s katerimi mladim bralcem zagotavljamo brezplačno naše knjige in krepimo branost. Zavedamo se koristnosti početja – to nam je dovolj – javnih priznanj ne potrebujemo. Isto bi počeli povsem anonimno. Res pa je, da so dobri primeri toliko učinkovitejši, kolikor več ljudi za njih izve«.

POSEBNOST JASE

 

Kako so obdarovani doživeli to dejanje, je z nekaj besed pojasnil vodja kolegija kranjskih ravnateljev Pavel Srečnik: »V času vseobsegajoče komercializacije življenja je čedalje več knjig vprašljive kakovosti. Zato moramo biti pri obdarovanju otrok s knjigami previdni. Večina naših šol ima z Jaso dolgoletne izkušnje, zato smo veseli tega darila. Njihove knjige so narejene z občutkom za odtenke, avtorji pa so zmožni celovitega vpogleda v stvarnost. Pa so še likovno dovršene in otrokom zelo vabljive. Zato so dragoceni pripomočki vzgojiteljem. Ni pa isto, če si otrok dobro knjigo lahko le izposodi ali jo ima trajno pri sebi in se k njej občasno vrača.«

 

Na naši spletni je med drugim brošura »25 let Jase« – osvetljena je prehojena pot. Brošura je narejena po dokumentarni metodi, torej vse trditve so podkrepljene z dokazi, vse je preverljivo. Med drugimi je tudi ta podatek, da je književna kritika v samostojni Sloveniji le tri knjige ocenila na naslednji način: »Takšne knjige spreminjajo svet«. Gre pa za naše knjige-slikanice Otroci in moda (Delo – Književni listi, 24. junija 2002), Maček Maček (revija Moj malček, julij 2003) in Nežno srce (Bukla, julij 2014). Drugi znakovit podatek: do sedaj smo prebivalcem Slovenije, večinoma otrokom, brezplačno zagotovili in ciljno izročili 51 218 izvodov knjig iz knjižne zbirke Onežimo svet. Z najnovejšo akcijo je ta številka zvišana za 607 izvodov.

 

Zagotovo vredno javne obravnave, oziroma pozornosti vseh nas.

 

Poglejte prispevek, Gorenjska Poročila (GTV 21.11.2022) 

 

Mladostniki in volitve (16.11.2022)

Ob Unescovem Svetovnem dnevu Filozofije smo se udeležili prav zanimivega dogodka v Šolskem centru Postojna.

 

Dijaki 4. letnika so kritično premišljali o znižanju starostne meje za pridobitev volilne pravice na 16 let starosti.

 

Strastno so izpostavljali argumente ZA in PROTI, na koncu pa odločitev prepustili dvema različnima tipoma odločevalcev: strokovni komisiji, ki je glasovala javno in občinstvu dijakov, ki je glasovalo tajno. Na ta način so hkrati preverjali tudi razliko med neposredno in posredno demokracijo (ki jo predstavljajo izbrani zastopniki neke skupine ljudi).

 

Kar je bilo zanimivo je, da so obojni, z veliko večino, glasovali proti.

Glavni razlogi so, tako menijo, da mladih politika ne zanima, da še niso dovolj zreli in da je doba polnoletnosti merodajna tudi za volilno pravico.

 

Seveda, mi v Jasi – naša predsednica je bila ena od članov komisije – smo bili ZA znižanje meje.

 

V naših projektih smo pogosto dali besedo otrokom in mladostnikom ter spoznali, da običajno bolj vedo kot odrasli, kaj je prav in kaj ne. In če bi bil svet urejen po njihovem - bi bil dosti lepši.  

 

Prav zato smo tudi vsem sodelujočim podarili našo knjigo Kakšno Slovenijo si želim, ki so jo napisali osnovnošolci in srednješolci iz vse Slovenije. V upanju, da postane aktivno državljanstvo njihova trajna strast. 

Onežimo resničnost - bodimo odposlanci kužkov na lokalnih volitvah (19.11.2022)

Tudi pri tej vladi smo ukrepali: vložili smo pobudo za spremembo 35. člena Zakona o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih. To dejansko pomeni, da smo osvetlili (v obrazložitvi pobude) možnost stanja, v katerem je veseli december za vse veseli, za nikogar trpeči, kaj šele tragičen.
 
Tako kot je predzadnja vlada prepisala obrazložitev zavrnitve naše pobude od predhodne, je ta vlada isto prepisala od svoje predhodnice. Že v prvi obrazložitvi ni bilo vrednotenja naše argumentacije – le iskanje možnosti za potrditev obstoječega stanja. Tokrat pa je otožnost bolj boleča - v tej vladni koaliciji je namreč nekaj vplivnih posameznikov, ki slovijo kot skrbniki trpečih živali.
 
Ostaja up, da bodo nekaj naredili odločevalci na lokalni ravni. Oni lahko zares veliko naredijo. In nekateri so že marsikaj plemenitega postorili. Zato smo vsem županom izročili priloženi apel. Prosimo, namenite mu pozornost – preberite ga in premislite, kaj lahko storite, da bo vaš/a župan/županja ravnal/a tako, da bo lepo vsem – ljudem, živalim, rastlinam, vodi, zraku …
 
Dajmo jim v vednost: na volišče prihajamo kot odposlanci najnežnejših bitij, ki so povezana z jedrom univerzuma. Onežimo resničnost!
 
Poglejte pirespevek Kuža gre na volitve v oddaji O živalih in ljudeh na TV SLO 

Dober župan zlata vreden (10.6. 2022)

Dobroželjan in razmišljajoč župan je lahko na nešteto načinov koristen prebivalstvu. Zagotovo pa največ naredijo tisti, ki pomagajo otrokom pravilno stopiti v odraslost.

 

Del tega je lepa navada, da obdarijo otroke s posebej poučno knjigo. Pri tem je bistveno,  da je župan zmožen knjigo pravilno ovrednotiti. Ta namreč lahko usodno vpliva na življenjsko pot bodočega odraslega, a knjige so takšne in drugačne.

Med tistimi župani, ki celovito skrbijo za dobrobit prebivalstva, posebej za otroke, je vsekakor tudi župan Občine Markovci, Milan Gabrovec. Kot pedagog in bivši osnovnošolski ravnatelj, pa je zmožen izbrati najbolj zanesljivo življenjsko popotnico otrokom. Ob koncu tega šolskega leta je najmlajšim bralcem zagotovil našo knjigo Prav je – ni prav.

 

Tudi ob izročitvi knjig je bilo veselo in spodbudno – vse nas je spremljal občutek, da počnemo nekaj, kar je dobro za vse.  

 

Romantično doživetje v Bodifit kavarni (22.4.2022)

Bodifit poznamo kot imenitni rekreacijski center – Marko nam že dolga leta pomaga zdravo živeti in ohranjati lepo telo. Tokrat pa smo skupaj - Bodifit in Jasa - pričarali romantični večer pariške kavarne 19. stoletja.

 

V kavarniškem prostoru, ob dobrem vinu, smo brali odlomke iz naših knjig Vsi smo lahko lepi in Človek o psu – pes o človeku, po tem pa o prebranem razpravljali. Prof. dr. Erih Tetičkovič (doktor medicine in nevrolog) in prof. dr. Matej Tušak (športni psiholog) sta nam pomagala celoviteje ozavestiti pomen skrbi za vse dele telesa in razumeti življenje kot del lepega krogotoka narave (to nas uči knjiga Vsi smo lahko lepi).

 

Po tem sta nam osvetlila vse koristnosti druženja človeka in psa in neslutene terapevtske zmožnosti najboljšega človekovega prijatelja.

 

Odlomke je doživeto brala dolgoletna radijska novinarka in zagovornica zdravega življenja Uršula Majcen, ki je tudi uglašala ta umetniško-zabavni dogodek. Poučno branje in razpravo pa je maestralno žlahtnil naš saksofonist evropskega slovesa Oto Vrhovnik.

 

Tako smo v vzdušju odšumelih časov preživeli čudežen večer. 

 

(Fotografije je posnela Anita Mitendorfer.)

Poučno zabavni dogodek: KAKO DO TELESNE IN DUŠEVNE STABILNOSTI, 22.4.2022 ob 18h

Vabljeni na poučno-zabavni dogodek
 
KAKO DO TELESNE IN DUŠEVNE STABILNOSTI
 
Petek, 22. aprila, ob 18. uri, Bodifit Caffe, Na Poljanah 20 (Studenci)
 
Druženje bo prijetno in koristno. Urednica oddaj o rekreaciji RTV Slovenija Uršula Majcen, športni psiholog prof. dr. Matej Tušak in nevrolog prof. dr. Erih Tetičkovič bodo v sproščenem pogovoru iskali odgovore na življenjska vprašanja: kako zagotavljati uglašeno delovanje vseh delov telesa in zaželeno pojavnost, ohranjati duševno stabilnost in delovne zmožnosti, krepiti voljo do življenja.
 
Izhodišče za pogovor sta knjigi Vsi smo lahko lepi (namenjena otrokom, dragocena za vse generacije; rokopis je ovrednotil prof. dr. Matej Tušak) in Človek o psu – pes o človeku (vsebuje med drugim najcelovitejši prikaz terapevtskih zmožnosti psa; soavtor je prof. dr. Erih Tetičkovič).
 
Dogodek organizirata Društvo Jasa (nevladna organizacija, ki pripravlja posebej koristne knjige) in BODIFIT društvo (najceloviteje se ukvarja s telesno kulturo človeka). Estetsko doživetje bodo okrepili glasbeni odlomki Ota Vrhovnika, mednarodno priznanega saksofonista, zaslužnega profesorja Univerze za glasbo na Dunaju.
 
Spomnili se bomo tudi na Svetovni dan knjige – obiskovalci bodo obdarjeni s primerno knjigo: Zgodba o knjigi (omogočila Zavarovalnica Grawe).
 
Po prijetnem dogodku bomo bolje opremljeni za življenje.
 
Prosimo, da svojo udeležbo prijavite na tel. 031 222 862 ali e-naslov studenci@bodifit.net 

Slikanica Moj svet zapušča sledi tudi v Skandinaviji

V izobraževalnih izmenjavah Erasmus + se izmenja veliko dobrih idej in praks. Spodbudijo se koristna sodelovanj. Tako je bilo tudi ob našem obisku na delovnem mestu v VUC Roskilde, Danska (šola za izobraževanje odraslih).

 

Predstavnikom šole smo predstavili naše knjige iz zbirke Onežimo svet, ki so priljubljeni učni pripomočki slovenskih učiteljev. Knjiga slikanica Moj svet http://www.onezimosvet.si/knjige/moj-svet, ki spodbuja kreativno mišljenje z bogatim slikovnim gradivom, je takoj pritegnila pozornost.

In je postala motivacijski delček projekta Moja Nordijska Identiteta, v katerem sodelujejo šole iz Skandinavskih držav (https://my-nordic-identity.webnode.se/). Migranti, ki se učijo skandinavskih jezikov, so podobno kot v slikanici Moj svet, naredili kolaže fotografij iz svojega vsakdanjega življenja in jih poimenovali. S takim ustvarjalnim učenjem je njihovo usvajanje novega jezika bolj učinkovito in zabavno.

25 let društva Jasa: "S knjigo se lažje povzpnemo na goro" (Večer v nedeljo, 22. avgusta 2021)

REDKO JAVNO PRIZNANJE
 
Da bi nevladni organizaciji časopis namenil naslovnico in tri strani znotraj – je edini primer v samostojni Sloveniji. To je posebno priznanje in tega smo v Jasi seveda vsi veseli.
 
Za veselje pa je še nek razlog. Še višji. Da je v času vseobsegajoče komercializacije in tabloidizacije družbe, ko so vse svetosti naprodaj, namenil časopis največ pozornosti knjigi, poslanstvu dobre knjige in prostovoljnem delu. Da so v javnih občilih še ljudje, ki skušajo vnašati smisel v nesmisel, ki nas obdaja, je zdravilno spoznanje. Hkrati je opogumljajoče, da bodo prebivalci Slovenije (v tem primeru predvsem Štajerci) posegali po Večeru v nedeljo (že danes, petek, je na prodajnih mestih), čeprav je na naslovnici knjiga in neka prostovoljka, ne pa pop-zvezda.
Priznanje torej predvsem etično vitalni slovenski družbi, uredništvu Večera v nedeljo, po tem smo mi v Jasi.
 
Še je torej nekaj prostora za večne vrednote, še je nekaj možnosti za osmišljanje življenja.
 

Erasmus+ izobraževanje The 4 C's v Dublinu (2.-7.8.2021)

Projekt Na jasi modrosti se je nadaljeval v Dublinu. Predsednica Jase mag. Mateja Jamnik je v Europass Teacher Academy opravila tečaj The 4 C's, Creativity, Critical thinking, Communication and Collaboration.

 

V skupini desetih učiteljev iz vse Evrope so premišljali o sodobnih pristopih k izobraževanju, uporabljajoč štiri mentalne zmožnosti: kreativnost, kritično mišljenje, komunikacijo ter konstruktivno sodelovanje.

 

Seveda, takšna šola bi bila velika pridobitev za učence. Ampak država se je od nekdaj otepa, saj so misleči državljani praviloma moteči. Obupati pa vseeno ne smemo, treba je iskati nove poti.

Tako je Mateja Jamnik sodelujočim učiteljem predstavila model »filozofske šole«, kjer bi bila filozofija obvezni predmet od vrtca naprej. Otroci bi lahko neprestano spraševali zakaj, sami iskali odgovore ter se jih učili zagovarjati. Zaradi tega bi se nehali bati težkih vprašanj in problemov. To bi zagotovo precej spremenilo učenje in šole. Hkrati pa privedlo k bolj ozaveščenemu prebivalstvu.

 

Predstavila je tudi projekt Kakšno Slovenijo si želim, kjer mladi naslavljajo pereča vprašanja odraslim ter sami predlagajo svoje rešitve za boljšo organiziranje družbe. To pa s pomočjo branja dobrih knjig ter odzivanjem na prebrano z lastnimi pisnimi in slikovnimi prispevki (v projektu je izšla tudi istoimenska knjiga otroških in mladinskih prispevkov; več o njej tukaj).   

Jasa v Beogradu (16.-19.7.2021)

Tudi v Beogradu smo bili ustvarjalni in spodbudni v teh dneh (16. do 19. julija). Sodelujoč v projektu Erasmus+, izvajamo številne smiselne aktivnosti pod nazivom Na jasi modrosti. Sodelovanje smo razširili na Srbijo – z njihovim zelo agilnim Udruženjem karikaturista FECO (vodi ga v Evropi priznani karikaturist Jugoslav Vlahović) smo organizirali ustvarjalno delavnico Kakvu Evropu (ne)želim (Srbija se namreč pripravlja za vstop v EU), postavitev razstave in okroglo mizo na isto temo.

 

Udeležencem delavnice (številni karikaturisti različnih generacij) so predavali mag. Mateja Jamnik, filozofinja, karikaturist Jugoslav Vlahović, pisatelj Anej Sam in mag. Darko Ferčej.

Karikature, ki so nastale ob branju knjige našega avtorja Aneja Sama Poziv čovjek (Poklic človek), so bile sijajna snov za razstavo Kakšno Evropo si (ne)želim in okroglo mizo z istim naslovom. V tvorni in polemični razpravi so sodelovali pisatelj Anej Sam, karikaturist Jugoslav Vlahović, prestižna srbska intelektualka prof. dr. Danica Popović in angažirani intelektualec Ljubomir Kljakić. Strastno razpravo je spretno uglašal radijski voditelj Miodrag Stošić.

 

Sugestivnost in šarm razstave, večplastnost in modrost razprave ter plemenitilna moč celovitega dogodka, zagotavljajo krepčilno spoznanje: še ena dobro opravljena naloga. Razmislili bomo o preselitvi razstave in ponovitvi razprave v Sloveniji.  

Le pamet in srce porajata dobro knjigo (18.-24.6.2021)

Med knjigami 28 slovenskih založnikov prisotnih na festivalu Slovenski dnevi knjige v Mariboru, so obiskovalci spoznavali tudi našo zbirko Onežimo svet. Ob listanju knjige na stojnici, smo obiskovalcem zagotovili tudi imeniten triurni literarno-glasbeni program. Poudarek je bil na lepoti in koristnosti druženja človeka in psa. Zato smo posebej predstavili knjigi Najboljši človekov in pasji prijatelj (avtorja: Erih Tetičkovič in Mojca Recek) ter Človek o psu – pes o človeku (skupina avtorjev).

Ob omenjenih avtorjih sta v pogovoru sodelovala predsednica Jase mag. Mateja Jamnik in znana mariborska živalovarstvenica Simona Vodopivec. Ob zanimivem in streznitvenem pogovoru smo zagotovili glasbo, ki vzvalovi najgloblja čustva. Svetovno znani saksofonist Oto Vrhovnik (dobro ga pozna tudi najbolj izbirčna dunajska glasbena publika), kitaristka in pevka Dunja Vrhovnik ter legendarni mariborski Oldies Dixie band so prispevali k celovitem doživetju številnih prisotnih. Redek dogodek – posrečeno prežemanje onežujočega besednega in glasbenega izraza – ki v poslušalcu sproža močne plemenitilne procese. Potek je šarmantno uglašala igralka Alenka Tetičkovič.

V pogovoru so bila odprta številna koristna vprašanja. Vsekakor je koristno slišati, da nam pes lahko veliko pomaga pri ohranjanju vezi z naravo, krepitvi etične vitalnosti ter kot zdravnik in terapevt, tudi psihoterapevt (vse to seveda pod pogojem, da ga ne počlovečimo). Tudi k občutku življenjske samouresničitve 

posameznika lahko prispeva pes (iz zavetišča ali s ceste), ki se ob nas veseli življenja, bil pa je obsojen na hude preizkušnje ali umiranje na obroke. Nemirno vest, ki je lahko moreča, bo prej ali slej povzročila brezdušna komercializacija in brutalno trpinčenje psov.

Tudi druge naše knjige so obiskovalci doživeli kot knjige z dušo, živa bitja torej. Številni so nam dali vedeti, da so naše knjige nekaj posebnega. To je razložljivo. Če založnik razume bistvo knjige, sodeluje z avtorji, ki razumejo bistvo življenja. In se porodi knjiga, ki pomaga bralcu do življenjske samouresničitve.

Ob tem dogodku pa smo se prepričali, da je lahko tudi zabava več od glasbe, ki le spodbuja ritmične gibe. Lahko zagotavlja močna doživetja, spodbujajoč procese plemenitenja našega bitja. In smo velikokrat slišali, da je naša triurna predstavitev najcelovitejši in čustveno najmočnejši del sedemdnevnega dogajanja.

Prva naloga slehernega posameznika je roditi sebe kot dobrega človeka – približno tako je zapisal naš avtor Anej Sam v knjigi Poklic človek. Naša prisotnost na festivalu Slovenski dnevi knjige je še ena potrditev, da je prava umetnost najzanesljivejše orodje za doseganje tega cilja

Čustveno na knjižnem sejmu (18.6.2021)

Tri ure prvega dneva sejma (18. 6. 2021) – 14 do 17 ure – je organizator zaupal Društvu Jasa.

 

Zabavno, poučno in čustveno bo. Oblikovali smo lep mozaik – zanimivi in koristni pogovori, branje  odlomkov, ki božajo dušo, glasba, ki vzvalovi plemenita čustva.

 

Predstavili bomo našo že kultno knjižno zbirko Onežimo svet. Posebej se bomo posvetili čudežnem prežemanju človeka in psa. Torej bomo posebej osvetlili knjigi Človek o psu – pes o človeku in Najboljši človekov in pasji prijatelj. Na odru bodo: predsednica Jase mag. Mateja Jamnik, avtorja knjige Najboljši človekov in pasji prijatelj Erih Tetičkovič in Mojca Recek, ter že legendarna živalovarstvenica Simona Vodopivec. Vsake nekaj časa nam bodo čustva poživili najboljši glasbeniki: Oto Vrhovnik, mednarodno priznani saksofonist, koroška pevka in kitaristka Dunja ter legendarni Oldies Dixie band Maribor.

 

Večplastne vsebine bo uglašala igralka Alenka Tetičkovič.

 

Vse dneve sejma pa nam bo mežikala stojnica Jase s knjižno zbirko Onežimo svet.

 

Krepčilna bodo ta srečanja.

 

Veselimo se druženja z vami!