Logo

Onežimo svet.

Jasa

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Goethe

Nežno srce

Nežno srce

Prelistaj knjigo Nežno srce

 

Prelistaj knjigo Nežno srce

 

Po marsičem posebna knjiga, s številnimi presežki.

 

Prvi presežek: Sporočilo je ustvarjeno z redko videno sintezo treh umetniških izrazov - pripovedovanjem Aneja Sama, poezijo Neže Maurer in likovnostjo Boštjana Plesničarja ("Ubranost troedinega avtorstva", kot je v predgovoru zapisal Ciril Zlobec).

 

Drugi presežek: Hudournik čutnosti in prekipevanje ostroumja sta izražena na način, ki pritegne vse - ena plast je dojemljiva otrokom, druga in tretja pritegneta mladostnike in odrasle ...

 

Tretji presežek (če jih omenimo le nekaj): Otroška srca osvaja glavna junakinja Neža, ki ni niti malo fantazijska, nasprotno, povsem realna deklica je. Istovetenje z realno osebo na višji ravni učlovečenosti, pa je najvišji smisel umetnosti - je realna možnost za učlovečenje človeka na višji ravni in popravljanje sveta.

 

Stvaritev, ki bo dolgo nežila in ostroumila.

 

***

 

Uredil: Anej Sam

Oblikovala: Ksenija Konvalinka

 

Strokovno ocenila  in za tisk priporočila: Lučka Kajfež Bogataj in Ciril Zlobec

Format: 24 x 25 cm.; obseg 67 strani; tiskana barvno, na 135-gramskem umetniškem papirju; vezana s šivanjem in trdimi platnicami.

 

Mediji o knjigi

Ko smo že otožno ugotavljali, da danes redko kdo ustvari odnos s posebno knjigo; ko smo pomislili, da se ocenjevalci literarnih del več ukvarjajo s početjem avtorja kot z njegovim delom, nas prijetno presenečajo ocene naše nove knjige Nežno srce.

 

»… Pretanjena zgodba Aneja Sama je obogatena s preprostimi, a nadvse sporočilnimi pesmicami Neže Maurer, skovanimi v njenem edinstvenem slogu. Vse skupaj zaljšajo čudovite ilustracije slikarja Boštjana Plesničarja, ki je zelo živo upodobil bogastvo besednega sporočila te zgodbe. Ne, to nikakor ni knjiga samo za otroke, čeprav je njena podoba tako slikovita in vsebina tako privlačna, da bodo mladi z užitkom segli po njej. To je namreč pravi pravcati učbenik življenjskih resnic, ki prebuja vest vseh prebivalcev tega planeta in jim prek prikupne zgodbe odpira oči o našem življenju: preživeli bomo le, če bomo omehčali srce in prisluhnili govorici Narave«.

 

Da, »učbenik življenjskih resnic, ki prebuja vest vseh …« - redka ocena v zgodovini literarnega ustvarjanja. Zapisana pa je v književnem časopisu (Bukla, julij, 2014), s strani nam neznane strokovne ocenjevalke Vesne Sivec Poljanšek.

 

Urednica časopisa Lepa in zdrava Mira Ćirović pa je med drugim zapisala (julij, 2014): »Bistveno je, da je Anej Sam ustvaril nov tip literarnega junaka: deklica Neža je očarljiv lik, hkrati pa povsem realno bitje, s katerim se lahko vsi istovetimo. A istovetiti se z deklico Nežo pomeni postajati nežnejši. Boljši. A to je neka realna možnost za vnašanje smisla v neznosni nesmisel, ki nas obdaja. In to vsi potrebujemo …«.

 

Na podoben način so knjigo doživeli v reviji Naša žena (julij 2014) in Anja (junij 2014). Vsekakor, Nežno srce je zaživelo. In to je nek up – up, da svet še ima možnosti.

 

Ko v stanjih otožnosti človek pomisli, da je stvarnost povsem obrezdušena in da poslednje svetosti – umetnost je vsekakor ena med njimi – vrednotimo s kalkulatorjem v roki, se pojavi neka lučka. In zaživi žarek (upanja).