Logo

Onežimo svet.

Jasa

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Goethe

Vsi smo lahko lepi

Vsi smo lahko lepi

Vsi smo lahko lepi Prelistaj

 

Prelistaj knjigo Vsi smo lahko lepi

 

Nakup

 

 

Osem pristojnih ocenjevalcev je priporočilo to po marsičem posebno knjigo. Uglašeni so: Gre za eno izmed redkih knjig, ki bi se morala znajti v vsaki družini. Že ena misel iz celovitih ocen, osvetli to nenavadno knjigo.

 

»... Ali je torej knjiga pisatelja Aneja Sama in slikarja Boštjana Plesničarja priročnik: Kaj moramo vedeti in kako se moramo ravnati, da bomo v življenju dobri in lepi? Ja, to je naša knjiga! Toda ne samo to! Če bi bila le zbirka napotkov, ne bi bila očarljiva. Ne bi bilo v njej toplega vetra ljubezni do otrok in življenja ...« (Tone Partljič, pisatelj). »... Knjiga bistri pojem lepote in nam pomaga, da pravilno razumemo lastno življenje. Upam, da s to knjigo prihajajo časi, ko preprosto ne bo več zmagovalcev in poražencev ...« (Brigita Langerholc, olimpijka). »... knjigo, v kateri razlaga lepoto v duhovno-moralnem in estetskem smislu. Knjiga tako predstavlja novodobni katekizem posvetne vzgojne narave, ki na poglobljen način proučuje družino, vzgojo otrok in medčloveške odnose v družbi ...« (Stane Jagodič, slikar in publicist). »... Ali so lahko lepi drugačni ljudje? Ljudje s štirimi prsti, štrlečimi ušesi, prirojeno deformacijo, drugačne barve kože, drugačnega videza, ljudje z drugačnim prepričanjem? Knjiga nas poučuje: lahko so lepi ...« (Irena Tarkuš Trikič, učiteljica). »... ta knjiga nas napotuje, kako naj gremo skozi življenje – na kaj naj bomo pozorni, ko gledamo, da bi res videli ...« (Borut S. Pogačnik, sociolog in psihoterapevt). »... Ta knjiga je lahko čudovit vodič na zamegljenih stezah do prve strani življenja ...« (Petrischa Robnik, strokovnjakinja s področja medicine). »... knjiga, ki bi jo morali prebrati

 

 vsi, ki so danes vzgojitelji ...« (Prof. dr. Matej Tušak, športni psiholog). »... Veselo in bridko stran življenja je treba sprejeti, vendar ostati na strani Dobrega. Ta knjiga  pri tem pomaga – zato jo priporočam ...« (Neža Maurer, učiteljica, novinarka, pesnica).

 

***

Avtor: Anej Sam

Ilustriral: Boštjan Plesničar

Oblikovala: Ksenija Konvalinka

Obseg 69 strani; format 24x25 cm; barvno tiskana na umetniškem papirju; vezana s trdimi platnicami in šivanjem 

 

Mediji o knjigi

»Vsestranskemu ustvarjalcu Aneju Samu ni vseeno – za naravo, živali in nasploh za svet, v katerem živimo! Prav zato so njegova dela, ki v ospredje postavljajo najrazličnejše odtenke lepote, prepletena z veličastnostjo vsega, kar v prehitrem tempu življenja tako radi spregledamo in tudi preslišimo. Ob tem celotni Anejev ustvarjalni opus v sebi nosi tudi močno noto družbene angažiranosti in odgovornosti, in prav v tej maniri je nastala tudi njegova najnovejša slikanica Vsi smo lahko lepi. Že njen naslov zgovorno pove, kaj je njeno glavno vodilo, dodatno vrednost pa ji poleg samega besedila, zapisanega v avtorjevem značilnem (ponekod tudi ostrem) slogu, dajejo globoko izpovedne ilustracije slikarja Boštjana Plesničarja in pisane spremne besede ljudi z različnih področjih delovanja in ustvarjanja …«. Tako je ocenjevalka Bukle Vesna Sivec Poljanšek vpeljala bralce v pogovor z Anejem Samom in Boštjanom Plesničarjem ob izidu knjige Vsi smo lahko lepi (julij, 2019).

 

Bralce oziroma gledalce je celoviteje obvestil tudi Večer, z dne 11. avgusta 2019. Urednica revije Moj Malček Maja Črepinšek je medu drugim zapisala (v spletni izdaji – tiskane izdaje več ne bo, kot več ni niti Šolskih razgledov): »… Ta knjiga izdira trn, ki se zajeda v mlade duše. Nežno in prijazno razloži, kaj je resnična lepota, tista, ki izvira iz notranjosti, iz čistega in nežnega srca. Opozori, da so vsi otroci rojeni lepi, ko pa postanejo odrasli, lahko postanejo grdi. Zato, ker jih okužijo neumne besede nespametnih ljudi. Še bolj pa zato, ker nato še sami sejejo naprej neumne in grde besede. In zato, ker počnejo grde reči. Anej  Sam se vprašanja lepote loti razmišljajoče in modro, ko pa spregovori otrokom, ubira prijazne in razumljive besede. Otroke nagovarja s spoštovanjem do njihove zmožnosti razumevanja tudi te težavne teme, hkrati pa je topel in spodbuden. Starše nagovarja z razumevanjem in povsem odkrito …«. 

 

Nakup