Logo

Onežimo svet.

Jasa

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Goethe

Kakšno Slovenijo si želim

Kakšno Slovenijo si želim

Prelistaj knjigo Kakšno Slovenijo si želim

 

Prelistaj knjigo Kakšno Slovenijo si želim

 

Nakup

 

 

Za vsebinsko spreminjanje stvarnosti je bil s to knjigo prvič ustvarjen temeljni pogoj: Družbeni pojavi so pravilno poimenovani.

 

Živimo namreč v brezosebnem času, ko se ne sme povedati, kar večina misli. Večina vidi (in čuti na lastni koži) kako delujejo kapitalizem in demokracija, globalizem in mešanje kultur; vidi (in čuti na lastni koži) učinke drugačnosti in strpnosti, "božje milosti" in "humanih zakonov".

 

Čeprav postaja stvarnost za večino neznosna, si nihče ne upa javno povedati, da je opoldan dan, opolnoči noč. Uresničuje se Orwelova napoved delovanja Novogovora, le da mu danes rečemo politična korektnost. In do besede prihajajo tisti, ki čudovita oblačila nagega cesarja častijo, krika ponižanih ne slišijo. 

 

Zato ta knjiga, ki je glas otrok. Da pa se otroci niso zmotili, potrjuje drugi stolpec - glas večnosti. Premišljanje otrok je, vidimo, uglašeno s spoznanjem tistih, ki so izgradili civilizacijsko zgradbo človeštva. In sedaj vidimo, kako je zares z družbeno ureditvijo, globalizmom, mešanjem kultur, z opevano drugačnostjo, s "humanizacijo" zakonodaje ... Vse je pravilno poimenovano. In lahko začnemo z vsebinskim spreminjanjem stvarnosti.

 

Ni lahko, je pa lepo!

 

***

 

Pripravil in uredil: Anej Sam

Strokovno ocenili: Neža Maurer, Borut S. Pogačnik, Jožica Frigelj, Erih Tetičkovič, Vesna Jarc, Vid Sagadin Žigon

Oblikovala: Ksenija Konvalinka

Obseg 140 strani; format 24x25 cm; barvno tiskana na umetniškem papirju; vezana s trdimi platnicami in šivanjem.

 

Mediji o knjigi

»Slutim začetek nečesa, kar obeta, da bo spremenilo svet«. Tako je predstavitev naše knjige Kakšno Slovenijo si želim začela urednica Maja Črepinšek v časopisu Moj malček in, med drugim, dodala: »Otroci so nastavili ogledalo družbi, v katerem se odsevajo napake, ki se jih zavedamo ali pa jih vsaj slutimo. Urednik Anej Sam je njihove predloge, ideje ter etične in ekološke razmisleke zbral v sklope in jih opremil z robnimi mislimi najprodornejših mislecev, filozofov, književnikov in drugih umetnikov preteklih stoletij. Z urednikovo besedo je dal posodo mislim mladih, knjigi kot celoti pa so premišljujoče spremne besede napisali ugledni Slovenci – pesnica in pesnik, sociolog, psihoterapevt, profesorica, zdravnik … Knjiga, ki jo lahko beremo stran za stranjo, po temah ali naključno, vabi v premislek in pogovor doma, v šoli in v družbi. Namenjena je otrokom, mladim in odraslim bralcem«.

 

Knjigo je celoviteje predstavil tudi Pomurski vestnik, z dne 29. januarja 2020.

 

V januarski številki Bukle je kritičarka, med drugim, zapisala: »Knjiga združuje zbirko besedil, risb, pesmi in plakatov, s katerimi so osnovnošolci in dijaki odgovorili na vprašanje, kakšno Slovenijo si želijo. V odgovorih so kritični do družbe na vseh ravneh – od svojega najožjega vrstniškega okolja do ureditve sveta, okoljskih tem, moralnih norm … S prstom pokažejo, da je cesar gol, in povedo, kako ne bi želeli živeti … Knjiga je uglašen zbor mnogih glasov generacij, ki jih pooseblja Greta Thunberg. Mladim ni vseeno! Morda se vam bodo zdeli sanjači, vendar imajo njihove sanje potencialno moč, o kateri je pel John Lennon in govoril Martin Luther King«. 

 

poglej prispevek