Logo

Onežimo svet.

Jasa

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Goethe

Človek o psu - pes o človeku

Človek o psu - pes o človeku

Prelistaj knjigo Človek o psu - pes o človeku

 

Prelistaj knjigo Človek o psu - pes o človeku

 

Nakup

 

 

O Lepoti nihče ne more toliko povedati, kolikor Lepota sama – isto je z dobro knjigo. Treba jo je vzeti v roke … Zato tudi o tej naši knjigi zapisujemo samo dejstva.

 

Knjiga o celovitem prežemanju človek-pes začne z ganljivimi primeri iz novejše zgodovine, ki so torej dokumentirani, o potrebi psa, da skrbi za človeškega prijatelja (pes je v vojnem viharju prehodil 500 km in našel gospodarja; pes je hodil vsak dan, ob isti uri, in tako štirinajst let, do smrti, na železniško postajo čakat človeškega prijatelja; pes iz ognja rešil otroka …). V istem poglavju so enako ganljivi primeri iz zgodovine, ki zvenijo mitično, lahko pa bi, če jih primerjamo z dokumentiranimi, bili resnični. Umetniške stvaritve – literarna in likovna dela od antike do naših časov – ki jih vsebuje to poglavje, pričajo o čudežnem prepletanju človeka in psa.

 

Že to poglavje – urednik ga je poimenoval: Dramatično-resnično-mitično-večno – je organska celota, ki jo prvič srečujemo v obravnavi odnosa človek-pes.

V drugem poglavju – Bitnogled stroke – so o prežemanju človeka in psa govorili strokovnjaki; povedali so vse, kar je treba vedeti, s preprostim, vsem dojemljivim besednjakom. Tudi temu poglavju, ki v osnovi ni nič novega, smo s posebnim uredniškim pristopom zagotovili originalnost: K sodelovanju smo povabili strokovnjake, ki nimajo interesnih motivov za določene razlage odnosa človek-pes. Njihove strokovne razlage pa osvetljujejo do sedaj zamegljene dele tega področja, zaradi česar bo nekatere nedotakljive avtoritete doletel glavobol.

 

Posebej pretresljivo in očiščujoče je poglavje Sij in beda odnosa človek-pes. V polni jasnosti so pokazani visoki moralni liki in obrezdušeni razkrojevalci človečnosti na tem področju; krvavenje redkih posameznikov, da bi nam vsem bilo lepše in vlačugarski triki države ter razvpitih »živalovarstvenikov«; posamezniki (z imeni in priimki), ki so zmožni preseliti se v bitje psa in živeti njegovo usodo, in družbeni odličniki, ki pošastno zlorabljajo ta čista bitja.

Opogumljajoče in povsem originalno je poglavje Sveti smisel posvajanja. Objavljamo pričevanja 22 posvojiteljev zavrženih psov, torej tistih, ki so bili obsojeni na umiranje na obroke. Posvojitelji so znane osebnosti in »navadni« ljudje, pričevanja pa so dramatična in onežujoča.

 

Poglavje Drobtinice svojskosti prinaša odzive avtorja na stanja, v katerih se vsake nekaj časa znajde nešteto psov s svojim človeškim prijateljem. Gre pa za stanja, ki jih večina ima za običajna, redek posameznik, ki se je zmožen vživeti v bitje psa in začutiti tisto, kar čuti pes, pa zaznamuje bolečo krivico, napačen akord v harmoniji sfer. Vsi zadovoljni, le pes in ta redki opazovalec pa krvavita. Tudi to poglavje je povsem nov pristop v obravnavi odnosa človek-pes.

 

V poglavju Svetovni oder resnice smo objavili lepe misli, večne resnice o prežemanju človeka in psa.

 

Zadnje poglavje Gospod in pes (naslov je izposojen od Thomasa Manna) s številnimi fotografijami znanih osebnosti s psom, časti na svojstven način plemenitečo blagost prežemanja človeka in psa. Enost vseobstoječega.

 

***

 

Avtorji (tisti, ki so pisali knjigo in tisti, ki so posodili stvaritve; znani in neznani – po vrstnem redu): Anej Sam, Marko Marulić, Ivan Cankar, Viktor Hugo, Neža Maurer, Vinko Möderndorfer, Benjamin Gracer, Pero Kvesić, Reymont St. Vladislav, Lord Bayron, dr. Maksimilijana Marinšek, prof. dr. Erik Tetičkovič, prof. dr. Zlatko Pavlica, mag. Mojca Bandur Križanec, dr. Zalka Drglin, prof. dr. Božidar Debenjak, Sebastjana Klepec, Tanja Ribič, Franci Škrinjar, Vera Bobič, Silva Jamnik, Maja Štefanec, Tina Potočnik, Toni Kapušin, Petra Kek, Violeta Tomič, Simona Vodopivec, Zvezdana Mlakar, Violeta Smakaj, Nuša Skala, Vildana Kralj, Nataša Smolič, Karmen Sušnik, Dušan Polanec, Eneja Anamarija Sparowitz, Martina Marušič.

Knjiga je formata 24 x 25, obsega 240 strani, tiskana je barvno na 135 gramskem umetniškem papirju, vezana s šivanjem in trdimi platnicami.

 

Mediji o knjigi

O knjigi Človek o psu – pes o človeku sta celoviteje obveščala »nacionalka« iz mariborskega studia in Večer. Urednica Šolskih razgledov je (18. februarja 2016) zapisala: »Pri založbi Jasa vztrajajo, da ima nova knjiga smisla le, če prinaša nekaj novega in če vsebuje presežek v odnosu do obstoječega. To prinaša knjiga Človek o psu – pes o človeku, ki jo je uredil Anej Sam. Knjiga omogoča celovitejše osvetljevanje bitja pes in odnosa človek-pes«.

 

Jana je (11. oktobra 2016) obvestila svoje bralce takole: »Knjiga, ki jo je uredil Anej Sam, bo razveselila marsikaterega pasjeljubca. Kolaž iz besedil in fotografij različnih avtorjev vsebuje sedem obsežnejših razdelkov, v vseh pa je glavni junak pes. Pes, kot ga vidijo in poznajo veterinarji, terapevti, psihologi, zdravniki, nevrologi; pes zvesti spremljevalec pesnikov, pisateljev, slikarjev, politikov, državnikov; pes reševalec nesrečnikov in obupancev; pes prijatelj na sprehodu; pes tovariš ob domačem ognjišču … V knjigi so med drugim tudi ganljive in spodbudne pripovedi znanih in neznanih pasjih posvojiteljev, najlepše misli o psih ter fotografije znanih osebnosti in njihovih psov«.

 

RTV Slovenija – Tele M – Človek o psu, pes o človeku (4. feb. 2016)

 

Radio Maribor – Živalska sreda – Človek o psu – pes o človeku (3. feb. 2016)

 

RTV Slovenija – O živalih in ljudeh – O odnosu med človekom in psom (6. feb. 2016)

 

RTV Slovenija - Tele M - Otvoritev slikarske kolonije Človek o spu - pes o človeku (14. apr. 2016)

 

Radio Maribor – Valovanje besed – Človek o psu – pes o človeku (20. sept. 2016)