Logo

Onežimo svet.

Jasa

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Goethe

Narava ve


Prelistaj knjigo Narava ve

 

Nakup

 

Pesmi Barbare Gregorič Gorenc, črtice Toneta Partljiča in ilustracije Gorazda Vahna so nastajale pred zastrašujočimi poplavami in vsemogočimi hudourniki. Tako knjiga potrjuje božanskost vseobsegajoče človeške misli in globoki pomen dobrih knjig. Namreč, če človek ne bi izstopal iz lepega krogotoka narave, tako bolečih opominov ne bi bilo.

Dolgoletna urednica časopisa Moj malček in strokovna ocenjevalka knjig za otroke Maja Črepinšek je z naslednjim zapisom priporočila snov za oknjiženje.

 

»Ž u b o r e n j e  ž i v l j e n j a

 

Narava ima srce, narava ve, narava je ljubezen, narava si tudi ti, sporoča večplastna, poetična in premišljujoča slikanica. 

 

Ustvarili so jo trije cenjeni slovenski ustvarjalci: pesnica Barbara Gregorič Gorenc, pisatelj Tone Partljič in ilustrator Gorazd Vahen. Vsebina je združena v tri razdelke, ki govorijo o modrosti narave, o lepoti vednosti in čudežu ljubezni. Slikanica o velikih temah pripoveduje toplo in neposredno, z izbranimi besedami, v verzih in prozi, ki se izmenjujejo v ustvarjalnem trialogu. Besede povezujejo, podčrtujejo in dopolnjujejo navdihujoče ilustracije.

 

Celota vabi k opazovanju narave in pozornemu poslušanju njenih sporočil. Ker narava uči, osrečuje in pomirja – tudi če se njena sporočila dotikajo tem, kot je minevanje, ki ga razloži z večnim ciklom rojstva, življenja, smrti in ponovnega rojstva. Sledijo si tako, kot se menjajo letni časi. Slikanica vabi k samostojnemu odkrivanju vsebine, pa tudi k poglobljenemu pogovoru o tem, katerim temeljnim življenjskim vrednotam je vredno slediti. Kako živeti modro, skladno in tako, da bo dobro in prav.

 

Spoštljivo se dotika velikih tem, pomembnih že za najmlajše: kaj nam pomenijo dom, zdravje, hrana, obleka, igra, počitek in spanje, kako živeti brez hitenja, zakaj nas osrečuje ustvarjalna domišljija, ki se širi (tudi) ob branju slikanic, kako odpreti srce ljubezni in sprejemanju različnosti, da se bosta dobrota in lepota razsejali in zacveteli s tisočerimi cvetovi.

 

Slikanica nagovarja otroke, a tudi odrasle. Najlepše ji je prisluhniti skupaj, morda na žametnem mahu, v nežni tišini, da se sliši, kako Naravi bije veliko starodavno srce. Želim si, da bi ga zaslišali prav vsi in da bi vsakomur vzcvetelo srce.«

 

Na pomen ohranjanja harmonije vseobstoječega nas v priporočilu knjige opozarjata tudi Barbara Hanuš, profesorica slovenščine in pedagogike, avtorica več učbenikov in knjig za otroke ter Judita Kamenšek, dolgoletna vzgojiteljica v vrtcu.

 

***

Avtorica pesmi: Barbara Gregorič Gorenc

Avtor črtic: Tone Parljič

Ilustriral: Gorazd Vahen

Oblikovala: Gorazd Vahen in Ksenija Konvalinka

Strokovno ocenile: Maja Črepinšek, urednica časopisa Moj malček; Barbara Hanuš, profesorica slovenščine in pedagogike, knjižničarka, avtorica več učbenikov in knjig za otroke; Judita Kamenšek, vzgojiteljica.

 

Obseg 63 strani; format 24x25 cm; barvno tiskana na umetniškem papirju; vezana s trdimi platnicami in šivanjem.

 

 

Nakup