Logo

Onežimo svet.

Jasa

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Goethe

Sonce v brlogu

Sonce v brlogu

Prelistaj knjigo Sonce v brlogu

 

Prelistaj knjigo Sonce v brlogu

 

Zakaj hiša, stanovanje, dom? Da se važimo, potrjujemo uspešnost (če je dom razkošen) ali da si zagotovimo spokojnost, pogoje za ustvarjalnost ... Skozi pripovedi zanimive in dojemljive otrokom, avtorji pomagajo bralcem ozavestiti bistvo doma.

 

***

 

Avtorji: Magda Vremec Ragusi, Ivan Sivec, Neža Maurer, Barbara Gregorič Gorenc, Berta Golob, Aksinja Kermauner, Jana Kolarič, Ivanka Mestnik, Tatjana Kokalj, Alenka Juvan, Andreja Vukmir in Anej Sam.

Ilustratorji: Ana Zavadlav, Marija Prelog, Ksenija Konvalinka, Urška Stropnik, Andreja Peklar, Ida Cimerman, Mirna Pavlovec, Tina Perko, Daša Simčič in Petra Preželj.

Knjigo je oblikovala Marija Prelog.

 

Za tisk sta jo priporočila: Maja Črepinšek, literarna kritičarka in prof. dr. Janez Bogataj, etnolog.

Obseg 76 strani; format 18x32 cm; barvno tiskana na umetniškem papirju; vezana s trdimi platnicami in šivanjem.

 

Mediji o knjigi

Kmalu po izidu naše knjige Sonce v brlogu je urednik kulture Dolenjskega lista Milan Markelj med drugim zapisal: »Pri založbi Jasa je v zbirki Onežimo svet, ki jo urednik Anej Sam usmerja v prizadevanja po osveščanju in dvigu kulture posameznika, nedolgo tega izšla nova knjiga Sonce v brlogu. Njeno poslanstvo je, da krepi kulturo bivanja ... Ni vseeno, kakšno je človekovo bivališče in kaj se v njem dogaja, saj vse, kar nas obdaja, torej tudi prostor, v katerem živimo, vpliva na naše občutke, misli in način življenja ... Gre torej za povsem nove in izvirne, tematsko usmerjene pripovedi in prav tako za nove in izvirne ilustracije, kar nedvomno daje knjigi poleg njenega poslanstva posebno vrednost ...« (6. novembra 2008).

 

V decembrski številki revije Moj Malček pa o Soncu v brlogu preberemo: »Zbirka ima za cilj ozaveščanje odraslih in otrok o temah, ki se zdijo tako vsakdanje, da o njih ne razmišljamo veliko, a so za zadovoljstvo in osmišljenost bivanja zelo pomembne. Tokrat je tema knjige dom, oziroma tisto, kar dom je; kar bivališče spremeni v dom. O bistvu doma razmišlja dvanajst avtorjev, vsak na svoj način - tudi tako, da povedo, kaj dom ni. ... In kaj pravijo ugledni avtorji, ki jih je preveč, da bi vse naštela? Da je dom tisti brlog, kjer je ljubezen, ki nas greje kot sonce. Zdaj razumete, od kod ime knjige.«

 

Na Sonce v brlogu se je v februarski številki odzvala tudi revija Otrok in družina. V obsežni analizi je kritičarka med drugim zapisala: »Ali v brlogu res lahko posije sonce? Si lahko to predstavljate? Zagotovo vam bo to uspelo ob knjigi z naslovom Sonce v brlogu, ki je le drugo poimenovanje za dom ... Dom je vprašanje medsebojnih odnosov in kulture, pravi prof. dr. Janez Bogataj. Da je vsak dom z ljubeznijo lep, ne glede na svoje razsežnosti, pa tudi ne glede na to, kaj o njem menijo drugi, in da je vsak dom poln toplega sonce in sreče, sicer ne bi bil dom, ni pa nujno velika hiša ali stanovanje, so razmišljali avtorji in nam to zaupali v svojih vsebinsko in slogovno zelo različnih pripovedi ... Avtorji pa o domovanju niso razmišljali le v svojih literarnih stvaritvah - na koncu knjige najdemo tudi podatke o njihovih resničnih domovih, v katerih stanujejo«.