Logo

Onežimo svet.

Jasa

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Goethe

Slovenija ima srce

Slovenija ima srce

Slovenija ima srce Prelistaj

 

Prelistaj knjigo Slovenija ima srce

 

Nakup

 

Zapis po enemu tednu življenja knjige. Namenoma – imamo odzive bralcev. Odzivi nas potrjujejo – bralci prepoznavajo posebnost knjige. Najprej ugotavljajo, da stvaritve več kot sto otrok – slike, risbe, črtice, pesmi, apeli odraslim ... (prvo poglavje) – presenečajo tudi najboljše poznavalce otrokove duše. Ob prekipevanju čustvenosti in dobroželjnosti, so otroci presenetili z logično besedo. Kot da skozi njih spregovarja Narava, Univerzum. Če bi ta premišljanja otrok vgradili v zakone in vrednostni sistem družbe, bi se takoj znašli v lepo urejenem svetu.

 

Druga posebnost: odprli smo nekatere »prepovedane« teme. Če je stvarnost takšna, da otrok ne more nepoškodovan stopiti v odraslost – je to strašno. In ta strašnost nas obvezuje, da nehamo iskati rešitve s preigravanjem neštetokrat preigranih iger ter da zastavljamo tudi prepovedana vprašanja. In smo odprli teme, ki so od nekdaj prepovedane, in tiste, ki so prepovedane le v našem »naprednem« času. Preprosto, družba ne sme ropati bodočih odraslih za življenjski smisel – to je zločin.

 

Tretjič, sto odraslih avtorjev, ljudi z vseh področij življenja – od kmeta do univerzitetnika, od tehnika do umetnika – so izročili toliko različnih videnj življenja (tudi tistih »bogokletnih« a tako zdravilnih), toliko duševnosti in modrosti, da smo dobili neposnemljiv priročnik življenjskega smisla. 

 

***

 

Zapisujemo le avtorje, ki delujejo javno (vrstni red glede na kazalo): Tone Partljič, Jurij Popov, Erih Tetičkovič, Darja Kapš, Andrej Maffi, Anton Komat, Marijana Cigala, Aco Prosnik, Maksimilijana Marinšek, Vesna Vilčnik, Jurij Kavčič, Miha Mazzini, Vlasta Cah Žerovnik, Boštjan Pihler, Milan Kerman, Gregor Preac, Stane Jagodič, Tanja Jelenko, Nana Milčinski, Borut Hočevar, Erna Ferjanič, Ivan Markoja, Marjan Pungartnik, Janez Jazbec, Mira Uršič, Vida Toš, Boštjan M. Zupančič, Tanja Mojzer, Vesna Švab, Tanja Ribič, Neža Maurer, Jožica Frigelj, Andrej Adam, Andreja Poljanec, Anej Sam.  

 

Za tisk sta jo priporočila Milan Dekleva, pisatelj in dolgoletni urednik otroških in mladinskih programov Televizije Slovenija ter prof. dr. Marjan Šimenc, izredni profesor za didaktiko filozofije.

Format: 24x25 cm; obseg: 240 strani; tiskana barvno na umetniškem 140-gramskem papirju; vezana z šivanjem in trdimi platnicami.

 

Mediji o knjigi

V januarski številki (2018) je urednica revije Moj malček o naši knjigi Slovenija ima srce med drugim zapisala: »Navdihujočo knjigo je napisala velika skupina cenjenih avtorjev pod uredniškim okriljem Aneja Sama. Avtorji so zelo različni, vsem pa je skupno, da imajo srce. Tema knjige je namreč takšna, da zastaneš in obstaneš. Sprašuje se, zakaj se otroška vedrina na poti v odraščanje izgubi, zakaj postanejo otroci zagrenjeni in kot odrasli osredotočeni na svoj svet, zakaj se jim vprašanje smisla njihovega in našega skupnega obstoja kar naprej izmika. To je knjiga, v katero se potopiš, nato pa vsakih nekaj odstavkov zastaneš, premišljuješ, prikimavaš in odkimavaš … Predvsem pa skleneš, da boš kaj spremenil na bolje. Zase in za vse druge …«.

 

Izid knjige je bil povod mariborskemu studiu »nacionalke« in Večeru za pogovor s predsednico Jase mag. Matejo Jamnik.

 

Radio City - prispveke z dogodka v Pokrajinskem muzeju ob izidu knjige Slovenija ima srce (25.11.2017). 

 

Slovenija ima srce, Radijska tribuna

 

Radio Maribor - Radijska tribuna (30.11.2017) pogovor z dr. Erihom Tetičkovičem in mag. Matejo Jamnik ob izidu knjige Slovenija ima srce