Logo

Onežimo svet.

Jasa

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Goethe

Prav je − ni prav

Prav je − ni prav

Prelistaj knjigo Prav je - ni prav
Prelistaj knjigo Prav je - ni prav

 

»Mala šola življenja« je zapisal v predgovoru pisatelj Milan Dekleva, ki je, skupaj z znano humanitarko Anito Ogulin in strokovnjakom za didaktiko filozofije Marjanom Šimencem, ocenil rokopis in ga priporočil za tisk. »Zame je sreča tudi to, da bomo skupaj z otroki lahko vzorčili ta čudoviti priročnik vrednot« – pove Anita Ogulin, a prof. Šimenc ugotavlja: »Slikanica Prav je – ni prav širi otroško obzorje ter veča občutljivost za svet okrog njih in s tem tudi za drugega«.

 

V prvem delu slikanice je dal avtor besedo Naravi – na način dojemljiv tudi predšolskim otrokom so spregovorili kuža, muc, konj, čebela, lastovka, medved in riba. Po večnih pravilih Narave (naravno pravo, naravne zakonitosti) avtor v drugem delu razrešuje številne življenjske dileme in pove, kaj je in kaj ni prav.

 

Tudi s to knjigo je avtor potrdil, da je najresnejše življenjske dileme možno izbistriti na otrokom razumljiv način in najmlajšim zagotovil še eno zanesljivo kažipot na pravo stran življenja.

 

K vabljivosti in jasnosti slikanice je bistveno prispevala tudi ilustratorka, Tina Perko.

 

***

 

Avtor: Anej Sam

Ilustrirala: Tina Perko

Oblikovala: Ksenija Konvalinka

Za tisk priporočili: Milan Dekleva, Anita Ogulin in Marjan Šimenc

Format: 24 x 25 cm.; Obseg 68 strani; tiskana barvno, na 135-gramskem umetniškem papirju; vezana s šivanjem in trdimi platnicami

 

Mediji o knjigi

»Prav je – ni prav je ilustrirana knjižica Aneja Sama, ki jo spremljajo prisrčne ilustracije Tine Perko. Gre za nekakšno malo šolo življenja, šolo strpnosti, etike in socializacije ...« (iz ocene odgovorne urednice Šolskih razgledovLučke Lešnik); »Odrasli bi morali otrokom jasno povedati, kaj je prav in kaj ni, nato pa besede še potrditi z ravnanjem.Ta topla in premišljena knjiga nam je pri tem v pomoč ... Vsega, kar je prav in kar ni, knjiga ne more zajeti, toda njen pisan mozaik misli osvešča male in velike bralce, jih vabi v razmislek, osonči svet in oneži srce. Toplo priporočam« (odgovorna urednica revije Moj Malček, Maja Črepinšek); »Pisatelj Anej Sam skozi pripoved o naravi otrokom približa pomembnost odgovornosti ter občutljivosti in skrbi za svet okoli nas. Otroška obzorja širi tako s preprostimi pojasnjevanji ... Delo sodi v zbirko Onežimo svet, katere namen je združevati umetniško pripoved in poučnost« (odlomek iz ocene v kulturi Dnevnika); »Aneja Sama, strastnega borca za vrednote in vztrajnega nasprotnika človeške grdobije poganjata velika življenjska radovednost in nemirni, raziskovalni duh, zato smo zelo veseli, da je pred nami njegova nova knjiga, tokrat znova namenjena otrokom (in v razmislek tudi njihovim staršem) ... Zato ta slikanica opominja, prebuja in nas vse nagovarja ... Na svojevrsten način tako Anej Sam mladega bralca opogumlja, da premisli in glasno pove, kaj je prav in kaj ni. In na koncu to, kar je prav, tudi naredi« (iz ocene urednice Bukle, Renate Rugelj).

 

Osrednji knjižnici Mozirje pa je bila naša knjiga proglašena za »Mladinsko knjigo meseca junija 2015«.