Logo

Onežimo svet.

Jasa

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Goethe

Nežina steza

Prelistaj knjigo Nežina steza

 

Prelistaj knjigo Nežina steza

 

Nakup

 

»Knjiga, ki bi lahko postala mejnik v žanru jubilejnih knjig oziroma pri obravnavanju življenjskega dela umetnikov« – slišimo o Nežini stezi, ki smo jo pripravili ob osemdesetletnici rojstva in petdesetletnici umetniškega ustvarjanja Neže Maurer. Nenavadno in vabljivo oblikovana, vsebinsko razkošna, knjiga prinaša 45 novih pesmi ter poezije v prozi (poglavje Rast duševnosti); vsebuje zelo spreten izbor iz celotnega opusa za otroke (Otrokom žarek) in odrasle (Odraslim oprijemališče).

 

Celotna bibliografija petdesetletnega ustvarjanja pa je predočena skozi časopisne kritike v Sloveniji in tujini (poglavje Javne ocene). Da Neža Maurer pesniško biva 24 ur na dan in tako že petdeset let, priča poglavje v Osrčju življenja, ki ponazarja njeno nenehno prepletanje z otroki in srečevanje z odraslimi. Kaj vse porodi to prepletanje – takšno življenje pa je vredno spoznati. O Nežinem delu in življenjskem nazoru so v

 

poglavju Človekov človek spregovorili neposredno, odkrito, nekateri njeni sodobniki. Življenjsko pot dostojno opevanja – pot proletarke in nebeške odposlanke – smo v besedi in sliki predočili v poglavju Življenje.

 

»Vse pesemsko gradivo in kritiške zapise dopolnjuje tudi slikovno gradivo, tako da smemo govoriti o pesničinem albumu, kar je posebna vrednost tega projekta« – zaključuje v spremni besedi teoretik književnosti prof. dr. Denis Poniž.

 

***

 

Knjigo je idejno osmislil in uredil Anej Sam.

Ilustrirala in oblikovala je Marija Prelog.

Ta »pesničin album« obsega 242 strani; format je 24x25 cm; barvno tiskana na umetniškem papirju; vezana s trdimi platnicami in šivanjem.

 

Mediji o knjigi

Nežini stezi so spregovorili vsi, tudi tisti, ki ne spremljajo literature, molčijo le tisti, ki jim je Anej Sam trn v peti, čeprav je literatura njihova osrednja skrb: Književni listi, Pogledi, Otrok in knjiga, Nova revija, Delo, Dnevnik, Večer ... Da gre za originalno in največplastnejšo jubilejno knjigo v zgodovini založništva, so opozorili (s takšnimi ali drugačnimi formulacijami) Šolski razgledi (3. septembra 2010 in 3. decembra 2010), Moj malček (september 2010), Jana (7. septembra 2010 in 28. decembra), Gorenjski glas (27. avgusta 2010), Demokracija (2. septembra 2010), Reporter (4. oktobra 2010), Kmečki glas (29. septembra 2010), Bukla (oktober 2010). Pri tem je hude moralne dileme prestala urednica Kmečkega glasa Marinka Marinčič Jevnikar; kako (zaradi prijateljice Neže Maurer) spregovoriti o knjigi, in ne »promovirati« Aneja Sama in »njegove« Jase? In je (prvič v zgodovini slovenskega novinarstva): napisala hvalnico knjigi, bralci Kmečkega glasa pa ne vedo, kdo je pripravil tri poglavja knjige, kdo jo je podpisal kot odgovorna oseba, kdo izdal (šefinja Kmečkega glasa je priznala svoj namen).