Logo

Onežimo svet.

Jasa

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Goethe

Metulj na dežju

Metulj na dežju

Naslovnica knjige Metulj na dežju

 

»Kuža ni igrača. Če ga vlečem za uho, ga boli. In je žalosten. Ima me za prijatelja, jaz pa ga trpinčim. Ne bom več. On ima nežno srce. Prijatelja bova.«

 

Če se bo po prebrani pripovedi v otroku porodila želja, da bi bil boljši, nas zaradi knjige posekana drevesa ne bodo obsojala. S to knjigo postajajo otroci čuječnejši do živali. Ker so jim o lastnem trpljenju in veselju pripovedovali kužki, muce, ptice, zajčki, želve in druge živalce, ki kot hišni ljubljenčki živijo s človekom. Srca pisateljev so se preselila v bitja živali. Otrok to doživlja.

 

***

 

Avtorji: Matea Reba, Milan Dekleva, Neža Maurer, Marjan Tomšič, Ivanka Mestnik, Bogdan Novak, Janja Vidmar, Milan Vincetič, Berta Golob, Ivan Sivec, Majda Koren, Barbara Gregorič, Franjo Frančič.

Knjigo je ilustrirala in oblikovala Marija Prelog.

Strokovno so jo ocenili: Marinka Svetina, literarna kritičarka, Peter Kolšek, pesnik in literarni kritik in prim. Matjaž Lunaček, dr. med. psihiatrije.

Obseg 92 strani; format 29x20 cm; barvno tiskana na umetniškem papirju; vezana s trdimi platnicami in šivanjem.

 

Mediji o knjigi

Vsi resnejši časopisi so obvestili bralce tudi o izidu naše knjige Metulj na dežju. »Eden od recenzentov, psihiater dr. Matjaž Lunaček poudarja, kako se otrok ob skrbi za žival uči sočutja in spoštovanja drugih živih bitij. V spremni besedi Anej Sam poudari misel Malega princa, da si za tisto, kar si udomačil, odgovoren za vedno. Mnogi ljudje pa na to ob domačih živalih pozabljajo«, je zapisala Barbara Hanuš v Književnih listih z dne 25. 11. 2002. »Knjiga nas sočasno opominja, da je na svetu veliko narobe. Da smo lahko vsi, kot je v spremni besedi zapisal urednik Anej Sam, metulji na dežju. V vsakem trenutku nam lahko nepričakovana dežna kaplja zlomi krila. Knjiga Metulj na dežju nas opozarja, da bi nam lahko bilo lepo.« Tako je svoje bralce obvestil tednik 7D z dne 19. 10. 2002. Na podoben način so o knjigi govorili v Dnevniku (20. 6. 2002), Demokraciji (5. 12. 02), Gorenjskem glasu (16. 7. 02), Kinologu (10/02), Naši družini (11/02) ter reviji Moj mali svet (9/02).