Onežimo svet.

  .  

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Jasa 

 

Goethe 

Slovenija ima srce

Zapis po enemu tednu življenja knjige. Namenoma – imamo odzive bralcev. Odzivi nas potrjujejo – bralci prepoznavajo posebnost knjige. Najprej ugotavljajo, da stvaritve več kot sto otrok – slike, risbe, črtice, pesmi, apeli odraslim ... (prvo poglavje) – presenečajo tudi najboljše poznavalce otrokove duše. Ob prekipevanju čustvenosti in dobroželjnosti, so otroci presenetili z logično besedo. Kot da skozi njih spregovarja Narava, Univerzum. Če bi ta premišljanja otrok vgradili v zakone in vrednostni sistem družbe, bi se takoj znašli v lepo urejenem svetu.

 

Druga posebnost: odprli smo nekatere »prepovedane« teme. Če je stvarnost takšna, da otrok ne more nepoškodovan stopiti v odraslost – je to strašno. In ta strašnost nas obvezuje, da nehamo iskati rešitve s preigravanjem neštetokrat preigranih iger ter da zastavljamo tudi prepovedana vprašanja. In smo odprli teme, ki so od nekdaj prepovedane, in tiste, ki so prepovedane le v našem »naprednem« času. Preprosto, družba ne sme ropati bodočih odraslih za življenjski smisel – to je zločin.

 

Tretjič, sto odraslih avtorjev, ljudi z vseh področij življenja – od kmeta do univerzitetnika, od tehnika do umetnika – so izročili toliko različnih videnj življenja (tudi tistih »bogokletnih« a tako zdravilnih), toliko duševnosti in modrosti, da smo dobili neposnemljiv priročnik življenjskega smisla.  

 

Zapisujemo le avtorje, ki delujejo javno (vrstni red glede na kazalo): Tone Partljič, Jurij Popov, Erih Tetičkovič, Darja Kapš, Andrej Maffi, Anton Komat, Marijana Cigala, Aco Prosnik, Maksimilijana Marinšek, Vesna Vilčnik, Jurij Kavčič, Miha Mazzini, Vlasta Cah Žerovnik, Boštjan Pihler, Milan Kerman, Gregor Preac, Stane Jagodič, Tanja Jelenko, Nana Milčinski, Borut Hočevar, Erna Ferjanič, Ivan Markoja, Marjan Pungartnik, Janez Jazbec, Mira Uršič, Vida Toš, Boštjan M. Zupančič, Tanja Mojzer, Vesna Švab, Tanja Ribič, Neža Maurer, Jožica Frigelj, Andrej Adam, Andreja Poljanec, Anej Sam.  

 

Za tisk sta jo priporočila Milan Dekleva, pisatelj in dolgoletni urednik otroških in mladinskih programov Televizije Slovenija ter prof. dr. Marjan Šimenc, izredni profesor za didaktiko filozofije.

 

Format: 24x25 cm; obseg: 240 strani; tiskana barvno na umetniškem 140-gramskem papirju; vezana z šivanjem in trdimi platnicami.

 

 

 

 

Prelistaj knjigo Slovenija ima srce

urejanje strani