Onežimo svet.

  .  

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Jasa 

 

Goethe 

Čas za čaj

Osem najbolj kompetentnih, zaposlenih v predšolski vzgoji in na vseh ravneh izobraževanja – med njimi so tudi intelektualci svetovnega slovesa – je pogledalo rokopis te knjige pred oknjiženjem (njihove ocene smo objavili v poglavju Jasno izhodišče za pravo stran življenja). Uglašeni so: To je knjiga, ki sega onstran vseh knjig in govori v njihovem imenu.

 

Zgradba knjige je redko posrečena. Glavna junaka sta Knjiga (govori v imenu vseh pravih knjig) in Otroški zbor (govori v imenu vseh otrok sveta). Skozi številne dialoge med Knjigo in Otroškim zborom povsod na svetu, je avtor osvetlil planetarno stvarnost – razveseljivo in bolečo do neznosnosti – in ponudil – ko so vse igre preigrane – novo klico upanja. To ne preseneča. Skozi knjigo so spregovorili Homer, Ezop, Ajshil, Heraklit, Sokrat, Hipokrat, Vergil, Seneka, Dante, Erazem Rotterdamski, Cervantes, Shakespeare, Swift, Descartes, Voltaire, Goethe, Hugo, Dostojevski, Nietzche, Cankar in številni drugi celoviti misleci in visoki moralni liki.

 

Življenjska spoznanja, ki jih vsi potrebujemo, so izročena na preprost, tudi otrokom povsem razumljiv način. K razumljivosti in sporočilnosti knjige opazno prispevajo doživete in pogumne ilustracije slikarja Boštjana Plesničarja.

 

Knjiga pa vsebuje dodatek – Dramatični epilog – ki ga avtor ali urednica niti v sanjah nista mogla predvideti. V letu 2019 se je namreč Društvo Jasa znašlo v evropskem projektu Čas za čaj, ki ga preko programa Erasmus+ financira EU. Med številnimi, dve leti trajajočimi aktivnostmi, je priprava knjige, s katero bi bodoče odrasle že v otroštvu začeli pripravljati za tvorne državljane. Med partnerji iz Poljske, Anglije (vodilna partnerja), Italije in Španije, je ta osrednja in najzahtevnejša naloga projekta pripadla nam (odločilna je bila prepričljivost naše zbirke Onežimo svet). Knjigo smo pripravili sledeč namenu projekta in večnemu poslanstvu knjige.

 

Ko smo partnerjem predstavili besedilo bodoče knjige, smo se znašli v stanju rahlega šoka. Besedilo je bilo odklonjeno: »…potrebujemo rezultat, ki ga lahko pokažemo potencialnim sponzorjem…«. Vodilna partnerja sta zahtevala, da bi namesto junakinje Knjige imeli junaka Satisha Kumarja (uspešni podjetnik) in povsem nove dialoge, s katerimi bi »navdušili čajna podjetja«. Skratka, namesto knjige, reklamni katalog. Nekaj mesecev trajajoči dramatični trk različnih življenjskih nazorov, je živo predočen v Dramatičnem epilogu.

 

Rezultat: v projektu EU, namen katerega je krepitev kritiškega mišljenja in razširjanje meja svobode izražanja, je knjiga prepovedana. Prepovedale pa so jo v Evropi ugledne nevladne organizacije, ki figurirajo kot simboli svobodomiselnosti.

 

V izvirni obliki – zraven pa je dramatični dodatek, s katerim sta živo predstavljena učlovečajoči in razčlovečajoči življenjski nazor – smo bralcem v Sloveniji zagotovili knjigo nekaj prostovoljcev. Upamo, da bo kmalu tudi v drugih deželah EU. 

 

 

*** 

 

Avtor: Anej Sam

Ilustriral: Boštjan Plesničar

Strokovno ocenili: Mag. Jožica Frigelj, prof. razrednega pouka; Prof. dr. Denis Poniž, literarni zgodovinar, pesnik, dramatik; Petra Koritnik, dipl. vzg., svetovalka, predsednica Sindikalne konference za predšolsko vzgojo v sindikatu Sviz; Prof. dr. Boštjan M. Zupančič, pravnik, filozof, pisatelj; Dr. Andreja Poljanec, univ. dipl. psih., zakonska in družinska terapevtka (mamica petih otrok); Milan Gabrovec, prof. razrednega pouka; Mag. Barbara Hanuš, profesorica slovenščine in pedagogike, knjižničarka, avtorica več učbenikov in knjig za otroke. 

Oblikovala: Ksenija Konvalinka

Obseg 80 strani; format 24x25 cm; barvno tiskana na umetniškem papirju; vezana s trdimi platnicami in šivanjem 

 

Čas za čaj

Prelistaj knjigo Čas za čaj 

urejanje strani