Onežimo svet.

  .  

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Jasa 

 

Goethe 

Portret

Odkod Jasa – kdo jo je rodil? Izvirna človeška potreba, da bi bil svet lepše bivališče za vse. Izvirnost pa je redkost. Naša drugačnost je preprosto ugotovljiva.

 

Zakaj smo na tem svetu, v čem je smisel življenja?

 

Le redki posamezniki – Homer, Ajshil, Sokrat, Dante, Leonardo da Vinci, Shakespeare, Erazem Rotterdamski, Voltaire, Rousseau, Giordano Bruno, Hölderlin, Nietzsche, Dostojevski, Schiller; naj omenimo nekaj Sinov Sonca – so vsa ta dolga stoletja pisane zgodovine iskali odgovor na to vprašanje. In so zagotovili človeštvu zanesljive življenjske kažipote – zgodovina si jih je zapomnila. Vpisani so v duhovni ustroj sveta.

 

Ob redkih posameznikih s širokim obzorjem, ima vsak čas seveda svoje namišljene genije. Ti se imajo za guruje in so prepričani, da jih je Nebo poslalo na Zemljo kot rešitelje človeštva. Nobenih odgovorov ne iščejo – odgovore na vsa vprašanja že imajo. Njihova usta so polna velikih besed – duhovnost, ljubezen, humanizem, ozaveščanje, izobraževanje, prihodnost … – toda teh besed ne poživljajo. Ko človek sliši besedo ljubezen, jo bo močno doživel le, če jo močno doživlja tisti, ki jo izgovarja. Notranja stanja, ki jih odsevajo pojmi ljubezen, duhovnost, humanizem, ozaveščanje, hotenje, poetizacija in druge velike besede, se porajajo v objemu čistega srca in jasne misli. Če ni močnega doživetja, ki je kultivirano (močno doživetje je lahko surovo in nezaželeno), so izgovorjene besede – tudi ko gre za ljubezen ali duhovnost – mrtve. In tako gruče samooklicanih gurujev prihajajo in odhajajo (ob tem so tudi spretni zaslužkarji, ki parazitirajo na človeški lahkovernosti), sledi pa ne zapuščajo. Posamezniki, ki so smisel življenja iskali z močjo srca in pameti, do izgovorjenih besed pa bili odgovorni, so sledi zapustili. In naš čas požlahtnili z Lepoto.

 

V Sloveniji je okrog dvajset tisoč civilnodružbenih organizacij, vpisanih v register društev. V deželici z dvajset tisoč društvi, bi moral biti življenjski vsakdanjik kot lepa pesem. Kajti te skupine državljanov je povezala naklonjenost do določenih vrednot – ne interes; motiv združevanja je potreba po lepšem svetu – ne zaslužek. To je smisel civilne spodbude in javnost to tako razume. Stvarnost pa ni lirična.

 

Temi Mediji o nas ter Bralci in pedagogi o nas tega spleta – strokovne ocene naše dejavnosti, odzivi pedagogov, ganljivi odzivi bralcev knjig naše zbirke Onežimo svet in naših časopisnih apelov javnosti – potrjuje, da v zavesti prebivalstva Slovenije pušča Društvo Jasa opazne sledi.

 

Bralci tem tega spleta – Onežimo svet, Mediji o nas, Bralci in vzgojitelji o nas … – bodo ugotovili, da ozaveščanje, izobraževanje, duhovnost, prihodnost, ljubezen, nežnost in druge krilate besede uporabljamo le kot izraz silnega valovanja občutkov. Vsaka vrstica v zbirki Onežimo svet nakazuje željo po krepitvi dejavnikov očlovečenja človeka: Umetnost, Dobrota, Lepota. Okrog dejavnikov očlovečenja – odporni proti vsakemu drugemu interesu – se nas je nekaj sanjačev, ki sanjamo budni, zbralo v Društvu Jasa. V slovenski stvarnosti – pred očmi vseh nas – so sledi, sledi v polni jasnosti, ki potrjujejo neko večno resnico: Dobro je početi dobro.

 

Dobro je početi dobro! Kot možna oblika doseganja občutka, da živimo smiselno.

 

urejanje strani