Onežimo svet.

  .  

Ljubim tiste, ki sanjajo o nemogočem.

Jasa 

 

Goethe 

Mediji o nas

Ko pogledamo objavljene informacije o izidu oziroma ocene naših knjig in druge medijske obravnave naše dejavnosti, ko preberemo pisma, s katerimi se bralci odzivajo na naše knjige in časopisne apele javnosti, lahko zapišemo, da so naši »otroci« prišli z razlogom na ta svet, da pokajo od zdravja ter da se jim obeta dolgo in razburljivo življenje. Ugotovljivo je, da so najstarejši med njimi – Pikapolonica na prašni cesti, Oblačenje in moda … – že zapustili opazne sledi.

 

JAVNA KRITIKA O NAŠIH KNJIGAH

Odzivi medijev na naše knjige pa razkrivajo še nekaj: človeško dimenzijo javnih ocenjevalcev. O naši prvi knjigi – Pikapolonica na prašni cesti – ki zagotovo ni najboljša, so  obveščali vsi vplivnejši mediji. Pozornost je postopoma bledela. O najnovejši – Duša slovenska – ki je zanesljivo skrinja z največ dragocenostmi (nekateri pravijo: knjiga vseh knjig), je svoje bralce obvestila le Bukla. Pozoren opazovalec naše stvarnosti ugotavlja: Kolikor je (dosedanji) predsednik Društva Jasa Anej Sam stopnjeval kritiko medijev, toliko  so mediji opuščali spremljanje naših knjig. To pa ni prav. Anej Sam nekaj analizira in to razkriva javnosti v lastnem imenu, mediji pa naj bi ščitili interes javnosti. Poglejmo, kako so prihajali na svet naši »otroci«.

 

Urednik naše knjižne zbirke Onežimo svet Anej Sam se je precej ukvarjal z mediji. Nekaj časa si je sam služil novinarski kruh in je dobro spoznal moč javne besede ter javnosti nevidne oblike delovanja novinarstva. In prav on je v zadnjih nekaj desetletjih zapisal največ kritiških besed o novinarstvu (čeprav je tudi sam član Društva novinarjev Slovenije) in razkril številne nespodobnosti znotraj tega častitljivega poklica. To je vsekakor razlog, da mediji namenjajo manj pozornosti knjigam, ki jih kot avtor ali urednik podpisuje Anej Sam.

 

Kljub temu in dejstvu, da v Sloveniji v enem letu izide okrog šest tisoč naslovov – pri takšnem številu mediji obravnavajo le majhen odstotek novitet – mediji opozorjajo javnost na naše knjige. Preprosto, nekatere knjige je težko zamolčati. To ponazarjamo z nekaj tipičnimi fragmenti iz časopisnih ocen.

 

Na posebnost dejavnosti naše nevladne organizacije in pomen knjižne zbirke Onežimo svet so na različne načine opozarjali številni posamezniki, družbene in izobraževalne inštitucije. Tako časopis Novosti (glasilo Skupnosti vrtcev Slovenije) v majski številki 2005, med drugim objavlja: »Poslovni epigram založbe Jasa Onežimo svet se sliši utopistično. Toda sanjači zbrani v tej nevladni organizaciji so dokazali, da to početje ima smisel, da je možna poetizacija življenja. Knjižna zbirka Onežimo svet že pušča vidne sledi …«

 

Na seznamu najlepših novih slovenskih besed, se je znašla tudi beseda oneženje; onežiti – v življenje pa jo je vpeljal naš urednik Anej Sam skozi besedila Jase (Jana, 9. 10. 07 in 31. 12. 07).

 

 

 

urejanje strani